Muistutus foorumin pelisäännöistä

Yleistä höpöttelyä kaikesta mahdollisesta

Valvoja: FCMA Moderaattorit

Moderaattorit
Heller
Viestit: 8
Liittynyt: 02.01.2005 19.49

Muistutus foorumin pelisäännöistä

Viesti Kirjoittaja Moderaattorit » 13.01.2009 13.51

Hyvä foorumilainen, lue tämä kokonaan läpi ajatuksella

FCMA:n keskustelufoorumin tilanne huolestuttaa jälleen sekä moderaattoreita, että foorumia ylläpitävää eli maksavaa tahoa FCMA:ta. Niin keskusteluiden taso kuin oikeinkirjoituskin ovat päässeet hieman repsahtamaan. Keskustelujen tasoa ja ilmiasua on verrattu jopa chattiin ja irciin. Foorumi onkin kasvattanut käyttäjäkuntaansa viime aikoina monilla nuorilla harrastajilla, tämä tosiseikka ei kuitenkaan saa tuoda mukanaan lieveilmiötä, joka karkottaa pois varttuneempaa käyttäjäkuntaa. Pohjimmaisena ideana on tarjota hyvä ja laadukas keskustelupalsta harrastajille, niin nuorille kuin varttuneemmillekin. Nykytilassa nämä edellytykset eivät enää valitettavasti täyty.

Foorumilla tullaan jälleen suorittamaan tarkempaa moderointia. Viestejä ja viestiketjuja poistetaan tarvittaessa, ehkä rankallakin kädellä. Lisäksi tarpeen vaatiessa joudutaan valitettavasti turvautumaan myös tiukempiin toimiin.

Seuraavassa tärkeitä ohjeita kaikille käyttäjille:

1. Oikeinkirjoitus. Jotta foorumi pysyy selkeänä ja siistinä, on oikeinkirjoitus ehdoton perusedellytys. Jokaisella meistä on oppivelvollisuuden myötä vähintään peruskoulu käytynä/käynnissä ja siellä opetetaan ihan varmasti suomen kielen kielioppia. Tästä aiheesta kovin helposti huomautellaan takaisin, että ei tässä mitään kielineroja olla ja ei kaikki pysty kirjoittamaan laudatur-tasoista tekstiä. Asiaa ei tarvitse nähdä niin mustavalkoisesti. Tarkoituksena ei ole vaatia täydellistä kieliopin hallintaa ja pilkkusääntöjen osaamista. Jokainen kuitenkin pystyy laittamaan isot alkukirjaimet paikoilleen, pisteet lauseiden perään jne. Perusjuttuja. Tekstit kannattaa myös ihan oikeasti lukaista läpi ennen lähettämistä. Näin tulee varmasti pahimmat ajatus- ja huolimattomuusvirheet karsittua. Sellaista täynnä virheitä olevaa tekstiä on yksinkertaisesti hyvin raskasta lukea.

2. Viestien sisältö. Mieti etukäteen, tuoko ihan oikeasti jokin parin sanan tokaisu lisäarvoa keskusteluun. Ok, onhan ne tokaisut joskus ihan kohdallaan, mutta ei keskustelut ole mielekkäitä lukea, jos koko viestiketju koostuu yhden tai kahden sanan tokaisuista, esim. ”joo hieno malli”. Vältä myös topiceissa kahdenkeskistä keskustelua, sitä varten on yksityisviestit.

3. Viestien aihealueet. FCMA:n foorumi on tarkoitettu ensisijaisesti keskustelupalstaksi pienoismalliharrastukseen liittyvistä asioista. Raja on joskus hiukan hämärä, mutta tällä hetkellä löytyy lukemattomia ketjuja, jotka eivät liity mallailuun millään tavalla. Näiden keskusteluiden on annettu tähän mennessä olla suht rauhassa, mutta tilanne tulee muuttumaan, valitettavasti. Suurinta osaa käyttäjistä ei vain välttämättä kiinnosta esim. tieto, että "...seuraavaksi aion tehdä leivän." Myös viimeisimmissä mallihankinnoissa voi käyttää järkeä, tarvikkeita ostaa jokainen varsin usein, joten jokaista spraymaalipulloa ei tarvitse foorumille luetteloida.

4. Kuvat. Ehkä eniten keskustelua herättänyt asia foorumin historian aikana. Huonolla kuvalla et kerro kellekään yhtään mitään. Aiheesta on tehty hyviä ohjeistuksia foorumillekin, ei tarvita välttämättä kallista järjestelmäkameraa kelvollisten kuvien ottamiseen. Toisaalta, ei kännykkäkamerankaan kuvaa kielletä, jos se on asiallinen. Jos kuitenkin itse pystyt tiedostamaan että kuva on huono, niin älä lähetä sitä foorumille.

5. Kirosanojen ja muuten halventavan tekstin osalta foorumin linja on tutun tiukka nollatoleranssi. Tämä ei viime aikoina ole aiheuttanut suurta päänvaivaa, mutta muistutetaan tästäkin.

6. Maltti on valttia. Muista että kaikki eivät ole 24/7 koneensa äärellä, vaikka sinä itse olisitkin. On siis ihan turha hoputtaa keskusteluissa esim. lisäämään kuvia tai nostamaan omaa ostoilmoitusta. Kyllä ne vastaukset tulevat jos ovat tullakseen. Myös "KOMMENTTIA!?!?" -tyyliset kinuamiset voi unohtaa. Kyllä niitä kommentteja tulee jos malli on mielenkiintoinen ja herättää keskustelua/kysymyksiä.

7. Vältä postaamasta samaa asiaa usealle aihealueelle. Jos esim. esittelet autot-osiossa uuden projektin, ei välttämättä tarvitse laittaa samoja kuvia ja tekstejä vaikka "tämän hetken projekti" tai "mitä teet nyt" -aihealueisiin.


Tiedostamme, että joillakin esiintyy lukihäiriötä, jolloin virheitä sattuu luonnostaan. Foorumille tulevissa teksteissä on kuitenkin tällä hetkellä niin paljon ala-arvoista tekstiä, että moderaattoreiden on pakko puuttua nyt asiaan. Tätä viestiä ei ole suunnattu kellekään henkilökohtaisesti, vaan tämä on lähetetty jokaiselle foorumilaiselle.

Moderaattorit myös toivovat, että varsinainen moderointi, eli mahdollinen asioihin puuttuminen jätetään yksinomaan moderaattoreiden tehtäväksi. Mikäli jotakin kirjoittajaa huomautetaan viestien ulkoasusta/sisällöstä, on toivottavaa, ettei muut puutu tähän. Kaikenlainen näsäviisas huomauttelu toivotaan loistavan poissaolollaan.

Tämän tarkoituksena ei ole kiusata ketään tai yrittää karkottaa ketään foorumilta, tämän tarkoituksena on yrittää tarjota mahdollisimman laadukas foorumi mahdollisimman monelle.

Tähän ketjuun voi esittää asiallisia kommentteja, ideoita ja kysymyksiä foorumin tilasta.

Hyviä hetkiä foorumin parissa toivoo:

FCMA:n keskustelufoorumin moderaattorit
Palaute yksityisviesteillä.